Vlooien, Teken en Wormen

Vlooien zijn kleine, bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen, zowel voor uw dier als voor uzelf. Ze zorgen voor jeuk en irritatie, kunnen allergie opwekken maar ook ziekten en parasieten overbrengen. Een goede bestrijding is dan ook belangrijk, bij een plaag is het lastig om er van af te komen. Bij huisdieren komen voornamelijk de hondenvlo en de kattenvlo voor. De kattenvlo is de meest voorkomende vlo, ook bij de hond.

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zowel huisdieren als mensen kunnen lastigvallen. Naast het vasthechten in de huid en opzuigen van bloed, kunnen ze ook ziekten overbrengen. De meest bekende is Lyme, maar ook Babesiose, Ehrlichiose en Anaplasmose zijn overdraagbaar. De teek is een klein, plat beestje met 8 poten, en behoort tot de spinachtigen. Bescherming hiertegen kan door bijvoorbeeld sprays, druppels en banden. Daarnaast is regelmatige controle belangrijk, zo kunnen teken gelijk verwijderd worden.

Wormen komen in meerdere soorten en maten voor. Ze leven in het lichaam van uw dier en nemen daar voedingsstoffen op die het dier zelf nodig heeft, of verstoren lichaamsfuncties. Ze zijn daarom schadelijk voor de gezondheid van uw dier. Bovendien zijn ze besmettelijk voor mensen. Daarom is het belangrijk voor een goede wormenbestrijding te zorgen.

Bij honden

Honden kunnen last hebben van verschillende soorten wormen, waaronder: de spoelworm, lintworm, vossenlintworm, haakworm, zweepworm en de (franse) hartworm. Deze leven in het lichaam en nemen daar voedingsstoffen op die de hond zelf nodig heeft of verstoren lichaamsfuncties. Daardoor zijn ze schadelijk voor de gezondheid, bovendien besmettelijk voor mensen. Bescherming tegen vlooien en teken kan het hele jaar door. Raadzaam is om regelmatig te controleren op teken, bijvoorbeeld na een wandeling.

Het ontwormen van uw hond doet u op de volgende leeftijden:

2 weken

4 weken

6 weken

8 weken

Hierna mandelijks 6 maanden

Vervolgens 4x per jaar

Bij katten

Veel voorkomende wormen bij de kat zijn: de lintworm en rond- of spoelwormen. Beide leven in het maagdamkanaal. Symptomen zijn niet snel zichtbaar, alleen bij zware besmetting. Deze zijn gewichtsverlies, braken, diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging. Het beschermen tegen vlooien en teken kan het gehele jaar.

Het ontwormen van uw kat doet u op de volgende leeftijden:

3 weken

5 weken

7 weken

9 weken

Hierna maandelijks tot 6 maanden

Vervolgens 4x per jaar