Konijnen, Fretten & Knaagdieren

Ook fretten en konijnen zijn graag geziene gasten in de praktijk. Naast routinebehandelingen zoals vaccinaties en oormijt-behandelingen, worden ook operaties uitgevoerd zoals sterilisatie: fretten worden gesteriliseerd ter preventie van aanhoudende loopsheid, konijnen kunnen gesteriliseerd worden ter preventie van tumoren van de baarmoeder.

Naast fretten en konijnen zijn uiteraard ook ratten, muizen en hamsters van harte welkom in de praktijk!

Ook gebitsbehandelingen worden frequent uitgevoerd, waarvoor de kliniek onder andere miniatuur gereedschap heeft ontwikkeld. Overigens is een narcose bij fretten en konijnen volkomen veilig te beschouwen.

Het vaccineren van een konijn

Om ervoor te zorgen dat konijnen een goede bescherming houden, wordt er dorogaans jaarlijks geënt. Hierdoor blijft de hoeveelheid afweercellen en -stoffen op peil, en blijft uw kat immuun. Om uw konijn te beschermen tegen ziektes, is het belangrijk om de volgende entingen te halen.

5 weken: Myxomatose, VHD

10 weken: VHD2

Halfjaarlijks: VHD2

Jaarlijks: Myxomatose, VHD, VHD2

Waarom een konijn vaccineren?

Sommige virussen zijn ziekteverwekkers. Een virus is veel kleiner dan een bacterie en is niet met antibiotica te behandelen. Vooral voor virusinfecties geldt dus: voorkomen is beter dan genezen.

Dit kan door het konijn tijdig te enten tegen veel voorkomende en gevaarlijke virussen zoals Myxomatose en RHD/VHS (Rabbit Hemorrhagic Disease of Viraal Hemorragisch Syndroom). Dit enten - ook wel vaccineren genoemd - is een preventieve behandeling waarbij het lichaam van het konijn wordt geprikkeld om afweerstoffen tegen een bepaald virus te produceren. Als er dan later een virus in het lichaam binnendringt, herkent het immuunsysteem het virus direct en is het beter in staat om het virus snel en efficiënt te bestrijden. Om het immuunsysteem alert te houden, moeten de meeste vaccinaties regelmatig worden herhaald.

VHS/RHD

VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) wordt verspreid door direct contact tussen konijnen (zowel wilde als tamme), maar besmetting met het virus kan ook indirect plaatsvinden via mensen, kleding, schoenen, voer, andere voorwerpen en vlooien. Voor VHS/RHD zijn geen typische symptomen bekend en de dieren kunnen snel sterven: 12 tot 36 uur na infectie.

Myxomatose

Myxomatose wordt gewoonlijk verspreid door vlooien en andere bijtende insecten zoals muggen en wordt daardoor gemakkelijk overgedragen van wilde konijnen op tamme konijnen. De symptomen van myxomatose zijn: zwellingen en knobbels ter hoogte van het hoofd, de oren, de lippen, de anus en de ogen. De verwachte levensduur is dan nog ongeveer 12 dagen.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

De beste manier om gezondheidsproblemen bij uw konijnen te voorkomen is door een regelmatige gezondheidscontrole. Deze vindt idealiter eens per jaar plaats, tegelijk met de vaccinaties. Uw konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook de tanden kunnen worden gecontroleerd (vooral achter in de bek) op tekenen van malocclusie. Konijnen waarvan bekend is dat ze tandproblemen hebben, moeten vaker gecontroleerd worden - soms zelfs elke 6 tot 8 weken.